Leuk boodschappen doen met je kinderen

Je hebt het vast wel eens meegemaakt dat je kind niet meewerkt in de supermarkt. Overal met de handjes aan zitten en uiteindelijk krijsen in de rij bij de kassa. Je schaamt je kapot want iedereen kijkt je aan. Vreselijk! Je wilt geen trammelant in de supermarkt! Maar wat doe je eraan…? Met een aantal tips van Kinderopvang The Bunnies wordt boodschappen doen met je kinderen leuk en leerzaam.

Kinderen blijven kinderen

Kinderen zijn speels en niet altijd bij de les. In de supermarkt raken ze gauw verveeld en zeuren dan bijvoorbeeld om snoep. Of maken ruzie en rennen gillend door de gangpaden. Logisch want voor hen is de supermarkt saai en oninteressant. Zeker wanneer je als moeder even geen aandacht voor ze hebt. Ook logisch want als moeder ben je druk. Toch kun je prima met kinderen naar de supermarkt. Maak er een leerzaam en leuk uitje van. Meer plezier voor jou en de kinderen.

Spelenderwijs leren in de supermarkt

De supermarkt is een ideale plek om je kinderen spelenderwijs vanalles te leren. Goed voorbeeld doet goed volgen en daarmee kun je ze van alles aanleren. Bijvoorbeeld beleefdheidsvormen zoals ‘goedemiddag’ zeggen tegen de caissière. Als gastouder leer ik vijf of zes kinderen tegelijk over groente, fruit en brood. Ik leer ze wat een koeling en vriezer is. Brrr, koud hoor. Natuurlijk is het lachen als ik hierbij ‘een gekke bek trek’. Zo is boodschappen doen heel leuk voor kinderen.

Met de volgende vijf tips wordt boodschappen doen met je kinderen leerzaam en leuk:

1 Kies een gunstig tijdstip

Jonge kinderen zijn op bepaalde momenten van de dag zeurderiger dan anders. Zeker aan het einde van de dag. Neem geen vermoeid kind mee. Kies een tijd waarvan je weet dat je kind genoeg energie heeft. Dat voorkomt een hoop gejammer en chagrijn. Ga op een rustig tijdstip naar de winkel, zodat je niet met je kind lang in een hele lange rij hoeft te staan. Lange wachtrijen en drukte in de gangpaden maakt het boodschappen doen nou niet bepaald leuker.

2 Geef je kind leuke taken

Betrek je kind erbij en ga samen boodschappen doen. Laat ze meedenken over wat jullie willen eten de komende week. Vraag wat ze lekker vinden en mee willen naar school. Geef ze ook gezondere alternatieven en laat ze hieruit kiezen. Geef je kind een taak om te zoeken naar boodschappen en maak er een spelletje van. Gebruik hiervoor afbeeldingen van een krop sla, appels, bananen, melk, vla, wortels en een brood. Het internet staat er vol mee. Print die uit en laat ze op zoek gaan. Zo hou je gemakkelijk meerdere kinderen tegelijk bezig én jij krijgt extra hulp. Leuk en leerzaam tegelijk!

3 Spreek vooraf goede regels af met je kind

Vertel vooraf waar jullie naartoe gaan en wat je van ze verwacht. Veel kinderen vinden het prettig om duidelijkheid te krijgen. Zo begrijpen ze veel beter wat jij van ze verwacht. Bijvoorbeeld niet rennen, niet gillen, en niet zomaar spullen uit de schappen trekken. In het winkelwagentje zit je op je billen en blijf bij me in de buurt. Soms moet je ze even aan de afspraken herinneren, maar blijf vooral rustig.

4 Geef ze een beloning voor goed gedrag

Heeft je kind zich goed gedragen? Vergeet dan niet het complimentje. Kinderen zijn er namelijk gek op. Beloon ze met een momentje in de kinderhoek. Of ga even spelen bij de favoriete speeltuin en een lekker ijsje eten. Laat merken dat je tevreden bent en maak ze na afloop blij. Zo geef je kind(eren) een juichmoment om naar uit te kijken!

5 Toon begrip voor je kind

We zijn allemaal kind geweest en we hebben het zelf ook moeten leren. Denk eens even aan vroeger. Vond jij toen leuk in de supermarkt? Nee toch…! Jij wilde toch ook snoepjes en chips van mama? Logisch toch met al die verleidingen van felle kleuren en heerlijke geuren!!! Toon daarom begrip als je kind het even moeilijk doet. Focus op het leerproces en blijf geduldig en consequent. Het gaat vanzelf beter.

Richt je aandacht op je kind! Trek je daarom maar niets aan van andere mensen met hun mening. Zij bepalen niet dat je ‘strenger’ moet zijn of juist veel soepeler. Jij leert je kind op jouw manier hele belangrijke lessen, namelijk die van geduld, aandacht en plezier. Dat is veel belangrijker dan meningen van anderen.

Ik wens je heel veel plezier en leerzame momenten toe in de supermarkt.

 

Leuk Boodschappen Doen Met Je Kinderen