Huishouden met kinderen ook quality-time. Gaat dit echt samen?

Als werkende moeder heb je veel ballen in de lucht te houden. Je werk vergt veel tijd en ondertussen gaat het huishouden ook gewoon door. Druk, druk, druk terwijl je het liefst meer quality-time aan je kinderen zou willen geven. Maar hoe dan? Een leuk idee is om je kinderen bij het huishouden te betrekken. Is dit dan geen kinderarbeid? Welnee, het is juist goed voor hun ontwikkeling als je ze ‘kleine klusjes’ geeft. Zo voelen zij zich gewaardeerd en helpt dit bij de ontwikkeling van hun zelfvertrouwen. Mama helpen in de huishouding is daarom ook quality-time.

Mama helpen is goed voor de ontwikkeling van je kind

Het huishouden doen met kinderen kost veel meer tijd. Dat is voor veel moeders heel herkenbaar. Door je kind te betrekken bij het huishouden ben je niet sneller klaar. Je wint er dus geen tijd mee, maar het is wel heel belangrijk voor hun ontwikkeling. Het brengt ze verantwoordelijkheid bij en daar hebben zij op latere leeftijd veel profijt van. Je kunt dus het noodzakelijke met het nuttige combineren. Begin je hiermee op jonge leeftijd, dan groeien zij er heel natuurlijk mee op. Ik merk dit dagelijks in mijn kinderopvang. Voor kinderen zijn hele kleine klusjes snel heel vanzelfsprekend.

Spelenderwijs leren gebeurt al in de kinderopvang

In de kinderopvang ruimen we voor het eten eerst gezamenlijk het speelgoed op. Dit gaat spelenderwijs waarbij iedereen meehelpt (ja, ik help ook mee want goed voorbeeld doet volgen). De kleinste kindjes volgen het voorbeeld van de anderen en gaan deze gewoonte vanzelf kopiëren. De oudere kinderen gaan uit zichzelf aan tafel zitten en de jongsten volgen. Dan stropen ze allemaal even de mouwtjes op zodat er geen jam of boter in de mouwen komt. De slabbers gaan om en we gaan eten. Na een paar weken gaat dit allemaal vanzelf en zitten de kinderen keurig aan tafel te eten. Hun ouders merken deze goede gewoonte op. Thuis stropen de kinderen ook hun mouwtjes op als ze aan tafel gaan.

Kleine klusjes goed voor peuters

Kleine klusjes is ook goed voor jouw peuters. Bijvoorbeeld door ze spelenderwijs keuzes te leren maken. Ik laat de kinderen meehelpen met het dekken van de tafel. Wie wil het roze bordje, wie de blauwe, wie de gele? Zo oefen ik spelenderwijs de kleuren met ze. Bij het smeren van de boterhammen vraag ik aan ieder kind welk broodbeleg ze willen. Zo oefenen we hun eigen keuzes te maken. Het lijkt heel eenvoudig maar het is erg belangrijk voor kinderen. Je kunt er daarom niet vroeg genoeg mee beginnen je kind te leren kiezen.

Zijn jouw kinderen erg klein en kunnen zij nog niet praten? Gebruik dan gebaren. Ze kunnen non-verbaal al duidelijk maken wat ze graag op hun boterham willen. Ze wijzen het gewoon aan. Probeer het maar eens, het werkt echt. Doe dit soort klusjes in eerste instantie altijd samen met je kind. Als je merkt dat het goed gaat, dan kun je ze meer eigen verantwoordelijkheid geven. Help ze hierin te groeien. Je zult merken dat kleine klusjes heel gauw gewoon voor ze zijn.

Onderstaand lijstje is een overzicht met enkele suggesties. Kijk vooral naar wat het beste bij jouw kind en jullie situatie past.

  • Speelgoed opruimen
  • Eigen schoenen netjes in de gang zetten
  • Eigen jas ophangen
  • Boeken in de kast terugzetten
  • Na het eten hun bord en beker op het aanrecht zetten
  • Helpen huisdieren voeren
  • Plantjes water geven

Kinderen helpen graag

Klinkt dit gek? Wellicht wat vreemd, maar het is echt waar. Kinderen vinden het vaak hartstikke leuk om ‘echt’ te mogen helpen. Zeker als jij zelf met goede moed begint en een passende beloning in het vooruitzicht stelt. Ik geef je een paar tips die ik vaak gebruik in mijn kinderopvang. Met plezier spelenderwijs ontwikkelen. Succes gegarandeerd.

Helpen jullie allemaal mee met opruimen? Dan gaan we erna buitenspelen. En dan wordt er snel opgeruimd kan ik je wel vertellen.

Als jullie allemaal lekker gaan slapen, dan zijn jullie vanmiddag weer uitgerust. En dan mogen jullie kiezen wat we gaan doen. Knutselen, zingen, dansen, ……………… 

Nog meer over spelenderwijs ontwikkelen van je kind

Kinderen helpen je graag, maar maak het dus leuk! Daarom is ons motto is ‘Met plezier spelenderwijs ontwikkelen’. Dit helpt ieder kind verder. Daarom maak ik leren leuk en ieder kind mag daarbij zichzelf zijn. Ook jouw kind. Wil je nog meer tips voor thuis? Of wil je meer weten over onze kinderopvang in het buitengebied van Ewijk? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.


Heb jij nog leuke tips die je wilt delen? Vertel het me dan. Dan deel ik die ook met andere ouders.

What do you want to do ?
New mail
What do you want to do ?
New mail
What do you want to do ?
New mail

 

What do you want to do ?
New mail
What do you want to do ?
New mail