Buitenspelen goed in de winter? Jazeker!

Buitenspelen is cruciaal voor de ontwikkeling van je kinderen. Ook in de winter! Toch zitten ze vaak binnen en kijken dan TV of computeren. Denk je te nat, te koud of het waait? Stuur ze dan toch vaker naar buiten en zorg dat ze goed gekleed zijn voor de weersomstandigheden. Spelen in de buitenlucht doet ze namelijk erg goed. 

Buitenspelen is goed voor kinderen

Kinderen spelen tegenwoordig de helft minder buiten dan 20 jaar geleden. Interactieve TV en computerspelletjes lijken vaak hun favoriet. Toch vinden kinderen buitenspelen het allerleukste. Ook in de winter! Ik merk dit dagelijks in mijn kinderopvang. Als ik aan de kinderen vraag; wat willen jullie doen? Dan is hun antwoord in koor; buitenspelen! Gelukkig maar want buitenspelen is hartstikke goed voor ze. 

Zonlicht voor vitamine D

Vitamine D halen we vooral uit zonlicht. Ook in de winter. In de zomer is een half uur zonlicht al genoeg maar in de winter niet. Vitamine D zorgt onder andere voor sterke botten en heeft positieve invloed op het humeur. Dus lekker in het zonnetje buiten spelen is altijd een goed idee.

Uitdaging voor ruimtelijk inzicht

Buitenspelen in de winter daagt kinderen anders uit dan in de zomer. Sneeuw en ijs noodzaakt ze anders om te gaan met ruimte, diepte, afstand en snelheid. Zo ontwikkelen ze hun ruimtelijk inzicht en leren ze wisselende omstandigheden beter inschatten. 

Goed voor spieropbouw en conditie

Schaatsen, sleetje rijden of sneeuwballen gooien zijn super goed voor de spieropbouw en conditie van kinderen. Echte winterse activiteiten zijn fysiek zwaarder dan spelletjes in andere jaargetijden.

Ook buiten leren in de winter

Er zijn meer activiteiten en avonturen te beleven in de buitenlucht. Ook in de winter. Daarom ga ik regelmatig met de kinderen erop uit voor een mooie wandeling. Onderweg leer ik de kinderen spelenderwijs over de natuur. Hoeveel vogels zie je? Welke vogels zien we allemaal? Wat is hun kleur? Ze vinden het allemaal interessant. Daarnaast zoeken we naar dennenappels, beukennootjes, walnoten, mos, kastanjes om mee te knutselen. En bij de paddestoelen vertel ik dat ze niet allemaal rood met witte stippen hebben. Zodra er sneeuw ligt gaan we sleeën en een sneeuwpop maken.

Nog meer over spelenderwijs ontwikkelen 

Lekker buitenspelen in de winter is echt goed voor kinderen. Naast de voordelen voor hun ontwikkeling maakt het ze beter weerbaar tegen virussen en verkoudheid. Frisse lucht geeft ze energie en helpt ze beter te slapen. Goed voor de kinderen en ook voor jou; zo heb je ook meer tijd voor jezelf. Daarom is ons motto is ‘Met plezier spelenderwijs ontwikkelen’. Dit helpt ieder kind verder. Daarom maak ik leren leuk en ieder kind mag daarbij zichzelf zijn. Ook jouw kind. Wil je nog meer tips voor thuis? Of wil je meer weten over onze kinderopvang in het buitengebied van Ewijk? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. 

Heb jij nog leuke tips die je wilt delen? Vertel het me dan. Dan deel ik die ook met andere ouders. 

 

What do you want to do ?
New mail

Buitenspelen In De Winter